Hvad koster det at have bil?  

Skal du finde ud af, hvad det koster at have en bil? Du skal især være opmærksom på, hvilken type bil du har. Derudover skal du også kigge på løbende omkostninger ved brændstof og faste omkostninger såsom lån og forsikring. Det og meget mere kigger vi ind i, så du kan finde ud af, hvad du skal betale for at have bil.

Hvad koster det at have bil?  

Det kan betale sig at forstå dit forbrug 

Det er utroligt individuelt, hvor meget det koster at have lige netop din bil i forhold til andre. Vi beskriver i det følgende, hvilke forskellige forhold du skal tage og højde for, og hvad du skal betale. Det kan nemlig betale sig at have styr på dit forbrug, da det derved også er nemt for dig at vurdere, om du skal skifte eller holde ved dine nuværende aftaler. Dertil er der rigtig mange forskellige faktorer, der spiller ind. Først kan vi nævne bilen og de betingelser du selv kan spille ind på: 

  • Bilens type 
  • Bilens brændstof 
  • Bilens stand 
  • Din placering i landet 
  • Dine vaner 

Dernæst kan vi dele dit forbrug op i: 

  • Faste omkostnigner 
  • Løbende/variable omkostninger 

Og til sidst kommer det uundgåelige: 

  • Et værditab på bilen 

 

Bestem prisen på at have din bil 

Bilens type
Der findes i udgangspunkt 4-5 forskellige typer af biler, som hver har forskellige forudsætninger for at forbruge - det medfører også forskellige priser at udregne på. Det afhænger også meget af, hvilken type brændstof, bilen kører på. 

  • Minibil (Peugeot 208, Volkswagen Polo, Suzuki Swift, etc.) 
  • Stationcar (KIA Ceed SW, Opel Insignia Stationcar, Peugeot 308 SW, etc.) 
  • SUV (BMW 4-serie cabriolet, Opel Cascada, Audi A3 Cabriolet, etc.) 
  • Hybridbil (Kia Niro Hybrid, Toyota Yaris Hybrid og Toyota C-HR Hybrid, etc.) 
  • Elbil (ŠKODA ENYAQ iV, Tesla Model 3, Nissan Leaf, etc.) 

Bilens brændstof
Det er næsten beskrevet, men det er også afgørende, hvilken type brændstof din bil bruger (kroner per kilomter er fra FDMs undersøgelse i 2018).  

  • Benzin (3.20 kr. pr. km.) 
  • Diesel (3.14 kr. pr. km.) 
  • Hybrid (3.10 kr. pr. km.) 
  • Plugin-hybrid (3.05 kr. km) 
  • El (3.02 kr. pr. km.) 

Bilens stand
Det er også vigtigt at forstå, om du skal have en ny eller gammel bil. I begge tilfælde skal du sandsynligvis optage et lån, mens du også skal tegne en forsikring. Jo nyere den er, desto højere og/eller længerevarende lån bliver det. Det kommer vi til i de faste udgifter længere nede.  

Din placering i landet
Der er stor forskel på, om du bor i byen, på landet eller i forstæderne. Det kan både være i forhold til, hvor meget du bruger den generelt, men det kan også være, hvor langt du har til arbejde. Skal du også hente og aflevere børn, så bliver det også en daglig faktor. Alt sammen har noget at gøre med, din placering på landkortet og dermed hvor meget benzin, diesel eller andet brændstof, du forbruger.  

Dine kørevaner afgør meget
Ligesom med alt andet forbrug i hverdagen er dine vaner et vigtigt element. Det kan både være, hvor meget du har lyst til at køre, men også om du skal i sommerhus, tager ofte på ferie eller tager broen, færgen, etc. 

 

Udregn prisen ved både faste og variable omkostninger 

Faste omkostninger til bilen 

  • Ejerafgift eller vægtafgift 
  • Billån 
  • Bilforsikring 
  • Bilsyn 
  • Vejhjælp 
  • Service- og Reparationsaftale. 

Ejerafgift eller vægtafgift 
Du skal betale vægtafgift, Hvis din personbil er registreret før 1. juli 1997. Vægtafgiften bliver beregnet på baggrund af bilens vægt. Er din bil registreret, efter den 1. juli 1997, skal du betale grøn ejerafgift. Den grønne ejerafgift udregnes efter, hvor langt din bil kører pr. liter benzin målt efter ECE-normen. 

Billån
Billånet er finansieringen af dit bilkøb. Det er et fast beløb, som betales hver måned. Det kan hovedsageligt finansieres på to måder. Gennem din bilforhandlers samarbejdspartner eller din bank. 

Bilforsikring 
Bilforsikringen er en af de tungeste poster -  udover den løbende vedligeholdelse og brændstof til din bil. Bilforsikringer er utrolig komplekse at sætte sig ind i, fordi de bliver udformet på individuelle grundlag. Den udregnes således på baggrund af alder, kørselserfaring, bopæl, biltype og valg af selvrisiko. Og selv ud fra disse forskellige parametre vil hver enkelt forsikringsselskab udregne en forskellig pris. Det kommer både an på, om du allerede har forsikring hos dem, eller du eksempelvis tegner en forsikring på baggrund af en specifik kampagne hos dem.  

Vejhjælp
Din bilforsikring består af mange forskellige tilvalg, som du kan vælge. Vejhjælp kan enten betales som et abonnement eller som en fleksibel aftale. De fleste vælger den faste pris, da det således indgår i den samlede forsikring. 

Bilsyn
Din bil skal til syn, det er obligatorisk. Din bil vil blive indkaldt til syn omkring fire år efter, den første gang er blevet indregistreret i Danmark. Derefter skal den synes hvert andet år. 

Færdselsstyrelsen sender dig en indkaldelse til dit periodiske syn otte uger inden synsfristen. Du modtager indkaldelsen via Digital Post eller e-boks . Møder du ikke op og får synet din bil inden for synsfristen, risikerer du en bøde. 

Service- og Reparationsaftale med DriveClever 
Du kan få en fast abonnementsaftale med DriveClever på service- og reparationsdelen. Det gør det muligt at få et fast lokalt værksted til at syne, reparere og udføre service på din bil. Det giver dig en klar fordel, når du skal udregne prisen på, hvad det koster at have bil.   

Variable omkostninger til bilen
De variable omkostninger er mange. Herunder har vi listet nogle af dem op. Især vil vi komme ind på brændstof, som er den største udgift af de variable omkostninger. 

  • Brændstof
  • Bildæk 
  • Bilvask 
  • Parkering 
  • Færge- og broafgifter 
  • Autostol (hvis du har/får et barn) 
  • Kølervæske 
  • Sprinklervæske 
  • Olie 
  • Og meget mere. 

Brændstof
Jo mere du kører, desto mere skal du betale for brændstof. Jo mindre du kører, desto mindre skal du betale. Hovedsageligt er benzin, diesel eller el nogle af de større variable udgifter ved at have bil. Udover dit varierende forbrug af brændstof, varierer prisen på brændstof også meget. Et præcist beløb på brændstof er svært at afsætte i budgettet - en du skal helst undgå at sætte budgettet for lavt, dermed kan du blive overrasket over denne udgift. Du kan løbende følge med i dit forbrug måned for måned og så dermed sætte et gennemsnit, så du ved, hvor meget du bruger om måneden.  

 

Et værditab på bilen 

En bil taber sin værdi med tiden ligesom mange andre varer, der bruges. Du bliver således nødt til at regne værditabet med i den samlede pris på at have bil. 

Det er dog ekstremt svært at sige, hvor meget værdi en bil falder over flere år eller bare et enkelt år. I bilers tilfælde kommer det meget an på både mærke og model - og dernæst hvor meget du kører i den. Nyere biler taber typisk omkring 45 procent af nyværdien indenfor de første 3 år efter køb, mens de, de efterfølgende år, taber mindre for hvert år, der går.  

Find de populære biler - nu og i fremtiden
Det kan være en god idé at købe en populær bilmodel nu, så den også bliver en populær model på brugtbilsmarkedet, når du skal sælge den. Oftest vil de populære biler være dem, som har en længerevarende garanti, men det kunne også være de nyere el og hybridbiler, som kommer til at være en stor del af markedet om bare få år. 

Desuden er det altid en mulighed at købe en brugt bil. Disse typer af biler lider et mindre værditab om året end en ny bil. Det er fordi, at den økonomiske afskrivning allerede er sket. Den store ulempe herved er, at du må se bort fra stortset hele nybilsgarantien. Det kan ende med at betyde, at du selv skal betale, hvis bilen skal repareres. 

FDM fastslår at grønne biler er lidt billigere
Skal man ramme en konkret pris, har FDM i 2018 lavet en undersøgelser i 2018. Du kan læse hele undersøgelsen her og selve regne prisen på din bil ud. DriverClever hjælper gerne, hvis du har brug service og reparation på din bil.  

https://fdm.dk/sites/default/files/inline-files/Beregning%20Motor-08.pdf 

 

 

Advarselslamper i din bil 

Hvad hedder de forskellige advarselslamper i din bils instrumentbræt? Og hvad står symbolerne for? Vi skal se nærmere på farverne på de forskellige advarselslamper, der kan lyse op i din bil, og hvad du skal gøre, hvis det sker. Vidste du i øvrigt, at I nogle biler kan der være over 30 forskellige lamper? Det skal vi kigge nærmere på. 

Sådan gør du hvis dit blinklys blinker hurtigt

Blinker dit blinklys hurtigt? Og vil du gerne vide, hvad du skal gøre ved problemet? Det har noget at gøre med det system, som styrer dine pærer og lys i bilen. Vi ser nærmere på det her.